6 Haziran 2009 Cumartesi

YÖREMİZ YEMEKLERİNDEN
Canan YALÇINER

BALIK ÇORBASI:

Balık çorbası, lagos, orfoz, palamut ve kuzu gibi etli balıklardan yapılır. Bir tencereye temizlenmiş yarım kilo kadar balık, iki defne yaprağı, kabuğu soyulup doğranmış bir baş soğan, ezilmiş birkaç diş sarımsak, birkaç dal maydanoz, üç beş nane yaprağı, dilimlenmiş kabuklu limon konur. Beş su bardağı su, üzerine de bir çay kaşığı karabiber ile kimyon eklenir. On beş dakika kaynatılır.
Ateşten alınan tencere derince bir kaba süzülür. Bu su daha sonra kullanılacağı için bir kenarda bekletilir. Süzgeçteki balık, alınır ve soğumaya bırakılır.
Bu arada bir çay bardağı pirinç ile aynı ölçüde kırmızı mercimek ayıklanıp yıkanır. İkisi bir arada haşlanır.
Soğuyan balık, kılçıklarından ve kemiklerinden iyice arındırılır. Kılçık olmaması için etler, baş ve işaretparmakları arasında hafifçe ezilerek kontrol edilebilir.
Bir kaşık tereyağı tencerede eritilir ve içine rendelenmiş soğan konur. Soğan pembeleşinceye kadar kavrulur ardından da bir kaşık domates salçası eklenir. Biraz daha kavrulur. Haşlanan pirinç ve mercimek, salça ile soğana eklenir ve karıştırılır. Balığın haşlandığı su da bu karışıma eklenir. Su kaynayınca, ayıklanmış balık etleri konur. Kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, bir tutam nane ve maydanoz eklenir. Bir taşım daha kaynatılınca, tencere ateşten alınır.
Çorba, süs biberi ve limon eşliğinde servis yapılır.

Maş (Vigna radiata), baklagiller familyasından bir bitkidir. Tohumları, börülceninkine benzer. Yeşil, yuvarlak ve küçüktür. Maşın hücre yenileyici, dinlendirici ve güçlendirici özelliği vardır.

MAŞ ÇORBASI:

Maş akşamdan ıslanır. Bir baş soğan rendelenir ve yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates salçası eklenir. Soğan, biraz da salçayla kavrulur. Üzerine maş konur, karıştırılır, üstüne su ve tuz eklenir. Yeterince pişirilir. Ve sıcak olarak servis yapılır.

MAŞ PİYAZI:

Haşlanan maşın içine ince doğranmış soğan, maydanoz, haşlanmış yumurta dilimleri konur. Kırmızı pul biber, zeytinyağı eklenir ve üzerine limon sıkılır.

ENGİNAR:

Enginar başının dışındaki yaprakları koparılır. Geriye kalan çay tabağı şeklindeki kısmının, bir başka deyişle kalbinin tüyleri koparılıp atılır. Bu kalpler, kararmaması için limon suyunda bekletilir.
Bir yemek kaşığı un, çukur bir kaba konup üzerine tuz, limon ve su eklenerek karıştırılır. Bu karışıma enginar kalpleri atılır ve orada on beş dakika kadar bekletilir.
Bu arada 250 gram kıymanın içine irice bir soğan ince ince doğranır. Sonra bir çay bardağı yıkanmış pirinç, bir tutam kıyılmış maydanoz, biraz pul biber, karabiber ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.
Enginar kalpleri unlu sudan çıkarılır. Üstüne bu harçtan konur ve bir tencereye yerleştirilir. Enginarların bekletildiği limonlu, unlu ve tuzlu su, bunların üstünü örtünceye kadar dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. İnmesine yakın bir yumurta sarısı, bir limonun suyuyla iyice çırpılır. Enginarların üzerine dökülür, bir iki taşım kaynatılır. Tencere indirilince, enginarların üzerine ince kıyılmış dereotu serpilir ve sıcak servis yapılır.

AFİYET OLSUN!